perjantai 28. elokuuta 2015

Suunnittelijan esittely, Maija Isola



Maija Isola

suunnittelijan esittely, (vko 35 kotitehtävä)

Maija Isola (1927–2001) lienee Marimekon tunnetuin kuviosuunnittelija. Maija Isola oli maalaistalon tytär Riihimäeltä ja asui myöhempinäkin vuosinaan ateljeeasunnossa lapsuudenkotinsa lähellä. Isolan rakastetuin kuosi on Unikko. Unikko-aiheisia tuotteita ja eri värivaihtoehtoja on saatavilla valtava määrä.
  
Unikko täytti viime vuonna 50 vuotta ja syntymäpäiväsankaria juhlittiin monin tavoin eri puolilla maailmaa: oli näytöksiä ja näyttelyitä, pop-up-kauppaa ja -kahvilaa, lentomatkoja ja jaettuja tarinoita rohkeista päätöksistä. 

Ensimmäinen kaikkiaan kuudesta Converse ♥ Marimekko -tennarimallistosta tuli myymälöihin keväällä v. 2011. Lisenssiyhteistyö kansainvälisten brändien kanssa on ollut Marimekolle tuttua jo 1970-luvun alkupuolelta asti. Kuviota myös lisensioitiin muidenkin yritysten valmistamiin tuotteisiin, kuten kävelysauvoihin ja televisioihin. Alta löytyy myös havainnekuva Finnairin Airbus-330 -matkustajakoneesta unikkokuosissa.

http://hs11.snstatic.fi/webkuva/taysi/700/1305890124888?ts=338
 Isola piirsi ensimmäiset kuvionsa Viljo Ratian omistamalle Printex Oy:lle, Marimekon edeltäjälle, vuonna 1949. Isolan kankaat vaikuttivat 1950- ja 1960-luvuilla merkittävästi suomalaisten kotien sisustukseen. Isola toimi Marimekon sisustuskankaiden pääsuunnittelijana vuoteen 1987 asti. Tämän lisäksi hän työskenteli myös kuvataiteilijana. 

Printexin modernit kankaat herättävät ihastusta, mutta ihmiset eivät oikein tietäneet, mihin niitä voisi käyttää. Niinpä Armi ja Viljo päättävät järjestää v. 1951 ensimmäisen muotinäytöksen osoittaakseen, että kankaista voi hyvin tehdä vaikka vaatteita. Ensimmäiset Marimekko-vaatteet suunnitteli Riitta Immonen eri taiteilijoiden, muun muassa Maija Isolan, kangasmalleista. Muutama päivä näytöksen jälkeen Marimekko Oy merkittiin kaupparekisteriin. Ensimmäinen oma myymälä avautui Helsingissä seuraavana vuonna.

Yksi rakastetuimmista Marimekko-kuvioista syntyi, kun Maija Isola maalasi hehkuvat Unikkonsa vuonna 1964 – vaikka Armi Ratia oli kieltänyt kukkakankaiden suunnittelun Marimekossa. Samana vuonna Isola teki myös muun muassa kuosit Kaivo ja Seireeni. Aiemmin Maijan suunnittelupöydältä olivat tulleet esimerkiksi sellaiset kestosuosikit kuin Kivet, Lokki ja Joonas. Kaiken kaikkiaan Maija suunnitteli 38 vuoden aikana yli 500 kangaskuosia.  Maija teki Unikon lisäksi kokonaisen kokoelman kukkakuoseja, joista Armi osti Karhunkukan, Maalaisruusun, Mehiläisen, Sukkanauhan, Ruhtinattaren, Vihkiruusun ja Zinnian.

Marimekon värikkäät kankaat painettiin käsin aina joulukuuhun 1973 asti. Isola oli monipuolinen ja rohkea taiteilija. Hän tulkitsi omaperäisesti eri vuosikymmenille ominaisia teemoja ja tyylejä omassa työssään, usein hänen kuosinsa olivat myös edellä aikaansa. Virikkeitä kangasmalleihinsa Maija Isola sai niin perinteisestä kansantaiteesta kuin modernista kuvataiteesta, luonnosta ja matkoiltaan eri puolille maailmaa. 1980-luvulla hän ryhtyi suunnittelemaan kankaita yhteistyössä tyttärensä Kristina Isolan kanssa. Yhdessä he loivat raikkaita kukkakuoseja, rohkeita abstrakteja kuvioita ja ornamenttikuvioita, joista tuli Marimekon klassikoita. Maija Isolan kuoltua vuonna 2001 Kristina Isola jatkoi äitinsä työtä suunnittelemalla uusia värityksiä Maija Isolan kuoseihin.

Marimekko lopetti yhteistyön suunnittelija Kristina Isolan kanssa, koska hän myönsi v. 2013 kopioineensa Metsänväki -kuosin ukrainalaisen kansantaiteilija Maria Primatshenkon työstä. Ukrainalainen taiteilija oli julkaissut yli 40 vuotta aikaisemmin työnsä Rotta matkalla, kun taas Metsänväki-kuosi oli julkaistu vuonna 2007. Maija Isolan tyttärentytär Emma Isola jatkoi yhteistyötä Marimekon kanssa.

Maija Isolan kuoseja:

  • Unikko
  • Ananas
  • Primavera
  • Kivet
  • Kaivo
  • Seireeni
  • Meloni
  • Lokki
  • Joonas
  • Tulipunainen
  • Verso
  • Viitta
  • Hevosvaras
  • Bambu
  • Appelsiini
  • Tuuli
  • Niili
  • Pariisin portit
  • Pepe
  • Tantsu
  • Satula
  • Vaarallinen Planeetta
 Kaivo kangas, valko-musta Kivet kangas, musta-valkoinen

Lähteet:
Wikipedia
www.marimekko.fi
www.finnishdesignshop.fi
www.hs.fi

Sugar skulls

Tiimityön lisäksi Pop-up -näyttelyyn voi halutessaan suunnitella omia kuoseja. Valitsin aiheekseni Sugar Skulls eli suomeksi "sokeripääkallot". Tarkoituksenani on tehdä useampia kuoseja kyseiseen tuoteperheeseen (kallon lisäksi mm. kani ja kissa, joista on vasta alustavat prototyypit valmiina). Kallokin saa vielä ensi viikolla lisää väriä.



"Sokeripääkallot" ovat Meksikon suurimman juhlan Dia de los Muertos (kuolleiden päivä) tunnetuin symboli. Päivä on vainajien muistojuhla, jota vietetään 1.–2. marraskuuta.

Kuolleiden päivää voidaan suunnitella läpi vuoden, mm. kuolleille tarjottavien ruokien ja koristeiden merkeissä. Perheet puhdistavat ja koristelevat usein läheistensä haudat. Tavallisia koristeita ovat oranssit kehäkukat eli flor de muerto (kuolleiden kukka), helyt tai vainajan lempikaramellit. Kuolleille lapsille voidaan tuoda leluja, aikuisille tequila- tai mezcal-pulloja. Myös kodeissa on vainajille omistettuja juomia ja ruokia. Jotkut uskovat vainajien henkien nauttivan ruokia niin että, niistä puuttuu kaikki ravintoarvo, vaikka ne syödäänkin juhlan jälkeen.

Joissakin osissa Meksikoa ihmiset viettävät koko yön sukulaistensa hautojen luona. Toiset rakentavat koteihinsa pieniä alttareita. Perinteisesti alttareiden äärellä rukoillaan ja kerrotaan tarinoita vainajista.

Juhlan yleinen symboli on pääkallo eli calavera, joita maalataan esimerkiksi naamioihin. Myös sokerista valmistetaan pääkalloja, joiden otsaan on kirjoitettu saajan nimi. Toinen kuolleiden päivän erikoisherkku on pan de muerto, kuolleiden leipä, joka on makea leivonnainen. Joissakin osissa maata lapset pukeutuvat naamiaisasuihin ja pyytävät kaduilla ohikulkijoilta lahjaa tai rahaa.

Sokeripääkallojen suosio on levinnyt ympäri maailmaa. Niitä voi löytää useista erilaisista tuotteista, meikkaamalla tehdyistä Sugar Skull -naamioista, t-paidoista, värityskirjoista ja tatuoinneista. 


Día De Los Muertos (Day of the Dead) is a holiday celebrated in Mexico and by Mexican-Americans across the U.S. | 29 Breathtaking Día De Los Muertos PhotosYou can girlie them up. | 41 Amazing Sugar Skull Tattoos To Celebrate Día De Los Muertos


Lähteet: 
Wikipedia
Pinterest
http://www.mexicansugarskull.com/support/dodhistory.html
 http://pirittahagman.com/sugar-skulls/


keskiviikko 26. elokuuta 2015

Omien tuotteiden suunnittelu ja toteutus

Aloitimme sisustustekstiiliartesaaniopinnot tehokkaalla tavalla Salossa. Tarkoituksena on suunnitella ja valmistaa myytäviä tuotteita lokakuussa toteutettavaan Pop-up -myymälään, aiheena Villit Visiot. Lähdimme suunnittelemaan tätä neljän hengen ryhmässä ja valitsimme luontoaiheisen teeman syksyyn sopien. Ryhmätyön lisäksi näyttelyyn ja myyntiin voi jokainen myös tehdä ihan omia kuosejaan ja tuotteitaan.

Ryhmän ajatukset koostuivat niin lintu-, lehti-, kuin kurpitsaprinteistäkin. Itse valitsin ryhmätyöhön omaksi kuviokseni karhunputken sekä kasvien ja eläinten tieteelliset nimet. Aiomme yhdistellä printtejä eri tavalla keittiötekstiileihin niin että lopputulos säilyisi kuitenkin harmonisena kokonaisuutena.

Lähdin valokuvaamaan karhunputkia (Angelica sylvestris) ja käsittelin valokuvaa Adoben Photoshop -ohjelmalla. Tuloksena oli paljon erilaisia ja erivärisiä karhunputkia, joista osa pääsee koristamaan lopullisia tuotteita.

Ensimmäinen tulostusversio pellavakankaaseen karhunputkiteemalla on tässä:





 Alkuperäinen kuva, josta lähdin printtiäni toteuttamaan, oli tämä: